Iedereen heeft wel een litteken, dit kan ontstaan door een ongeluk, operatie of een huidziekte. Bij een normale genezing geven littekens over het algemeen geen klachten. Maar dit kan helaas ook anders zijn. Als huidtherapeut help ik je graag om je littekens te verbeteren met een doelgerichte littekenbehandeling.
Verschillende soorten littekens
Acne littekens:
Acne littekens kunnen ontstaan na ontstekingen door acne. Hierbij zie je vaak deukjes en putjes in de huid, dit noem je atrofische littekens. Ook kunnen er restverschijnselen zijn, zoals rode huid, pigmentvlekken of donkere vlekjes.
Trauma littekens:
Deze littekens ontstaan na bijvoorbeeld een operatie of ongeluk. Dit kunnen dikke littekens zijn (hypertrofisch), maar ook littekens waarbij sprake is van weefselverlies (atrofisch). De littekens kunnen pijn doen, maar ook zorgen voor een bewegingsbeperking doordat het litteken verkleefd is.
Keizersnede litteken:
Hoewel de meeste keizersnede littekens goed genezen en vaak vlak en smal zijn, kunnen sommige vrouwen een breed, verdikt of verkleurd litteken hebben. Ook is het mogelijk dat het litteken verkleefd is en het litteken trekt of pijn doet bij beweging.
Brandwondlittekens:
De littekens ontstaan na huidbeschadiging door hitte, chemische stoffen, elektriciteit of straling. Naast dat de littekens als cosmetisch storend ervaren kunnen worden, kunnen ze ook zorgen voor een bewegingsbeperking, waardoor iemand niet meer soepel kan bewegen. Ook kunnen de verklevingen voor pijn zorgen tijdens het bewegen.