Wat zijn littekens?

praktijk voor huidtherapie
Gratis consult
Jonge vrouw met schaamte voor haar littteken.Jonge vrouw met schaamte voor haar litteken.
Wave

Iedereen heeft wel een litteken, dit kan ontstaan door een ongeluk, operatie of een huidziekte. Bij een normale genezing geven littekens over het algemeen geen klachten. Maar dit kan helaas ook anders zijn. Als huidtherapeut help ik je graag om je littekens te verbeteren met een doelgerichte littekenbehandeling.

Litteken op een onderarm

Littekens

Een litteken is nieuw gevormd bindweefsel en heeft na de wondgenezing een afwijkende structuur en vorm. Deze afwijkende vorm en structuren van het bindweefsel kunnen leiden tot jeukende, pijnlijke, verkleefde en trekkende littekens. Ook is het mogelijk dat het litteken er niet mooi uitziet, zoals een aanhoudend rood litteken, overmatige groei van het litteken of juist weefselverlies waardoor er een deuk of put aanwezig is in de huid.

Plan een afspraak

Kenmerken van littekens

Normaal litteken
De wondgenezing is normaal verlopen. Er is uiteindelijk een smal wit of huidkleurige litteken aanwezig. Klachten als verkleving, pijn, roodheid, jeuk en een trekkerig gevoel zijn niet aanwezig.

Atrofisch litteken
Dit zijn vaak kleine ronde littekens welke verzonken in de huid liggen.



Hypertrofisch litteken
Dit is een verheven dik litteken en ligt bovenop de huid. Deze littekens geven vaak klachten als jeuk en pijn.



Keloïd
Hierbij is sprake van een abnormaal verdikt litteken, dat groter is van dan de oorspronkelijke verwonding. Dit litteken heeft een onregelmatige vorm en is vaak donker van kleur.

Persoon met litteken op de buik.

Verschillende soorten littekens

Acne littekens:

Acne littekens kunnen ontstaan na ontstekingen door acne. Hierbij zie je vaak deukjes  en putjes in de huid, dit noem je atrofische littekens. Ook kunnen er restverschijnselen zijn, zoals rode huid, pigmentvlekken of donkere vlekjes.

Trauma littekens:

Deze littekens ontstaan na bijvoorbeeld een operatie of ongeluk. Dit kunnen dikke littekens zijn (hypertrofisch), maar ook littekens waarbij sprake is van weefselverlies (atrofisch). De littekens kunnen pijn doen, maar ook zorgen voor een bewegingsbeperking doordat het litteken verkleefd is.

Keizersnede litteken:

Hoewel de meeste keizersnede littekens goed genezen en vaak vlak en smal zijn, kunnen sommige vrouwen een breed, verdikt of verkleurd litteken hebben. Ook is het mogelijk dat het litteken verkleefd is en het litteken trekt of pijn doet bij beweging.

Brandwondlittekens:

De littekens ontstaan na huidbeschadiging door hitte, chemische stoffen, elektriciteit of straling. Naast dat de littekens als cosmetisch storend ervaren kunnen worden, kunnen ze ook zorgen voor een bewegingsbeperking, waardoor iemand niet meer soepel kan bewegen. Ook kunnen de verklevingen voor pijn zorgen tijdens het bewegen.

Wave

Behandeling van littekens

Heb je last van een storend of pijnlijk en trekkend litteken? Als huidtherapeut kan ik je helpen bij je litteken klachten. Tijdens de eerste vrijblijvende afspraak krijg je deskundig advies over de behandeling bij littekens. Litteken behandelingen waarvoor je terecht kan in Deventer zijn, chemische peelings, littekenmassage, siliconenpleisters, microneedling en camouflagetherapie.

Gratis consult
Jonge vrouw met een litteken op haar buik.

Veelgestelde vragen over littekens

Wordt een littekenbehandeling vergoed?
pijl
Dit is afhankelijk van je zorgverzekering. Een littekenbehandeling wordt meestal vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Je kunt bij je zorgverzekeraar informeren naar de vergoedingsmogelijkheden.
Hoe lang duurt het voordat een litteken geneest?
pijl
De genezingstijd van een litteken kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de ernst van de verwonding, de locatie van het litteken, de gezondheid van de persoon, en hoe goed de wond wordt verzorgd. Over het algemeen kan het 6 maanden tot 2 jaar duren voordat een litteken volledig is uitgerijpt. Het is belangrijk om geduldig te zijn en tijdens het genezingsproces de aanbevelingen van een professional op te volgen voor het beste resultaat.
Wat doen siliconenpleisters of -gels bij littekens?
pijl
Het gebruik van siliconenpleisters of -gels kan helpen bij het verminderen van littekens. Siliconenproducten worden vaak aanbevolen door een huidtherapeut voor littekenbehandeling omdat ze de hydratatie en huidtextuur verbeteren, roodheid en jeuk verminderen en dikke littekens kunnen vlakker worden.
Wat doet massage voor mijn litteken?
pijl
Massage van littekens kan helpen bij het verminderen van hun zichtbaarheid. Door regelmatig en zachtjes te masseren over het littekenweefsel, kan de bloedcirculatie worden verbeterd, het littekenweefsel verbeterd en de vorming van bindweefsel wordt verminderd. Dit kan leiden tot een gladder en minder opvallend litteken. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn en pas te beginnen met masseren nadat het litteken voldoende is genezen en de huid niet meer gevoelig is. Raadpleeg altijd een huidtherapeut voor specifiek advies over het masseren van littekens.
Drie vrouwen laten hun huid zien.
Jane Huidzorg corporate icon wit

Ondersteun de gezondheid van jouw huid

Plan een gratis consult