Huidoneffenheden kunnen variëren van pigmentvlekken, bloedvaatjes, wratjes, ouderdomsvlekken tot gerstekorrels op de huid. Gelukkig is er wat te doen aan deze ontsierende vlekjes en plekjes op de huid. Hieronder kun je lezen wat de behandelmogelijkheden zijn.
Wat is de oorzaak van huidoneffenheden?
Huidoneffenheden ontstaan door plaatselijke ophopingen van bindweefsel, bloedvaten of pigmentcellen. De exacte oorzaak van deze oneffenheden is vaak onduidelijk, maar erfelijke aanleg, huidveroudering en overmatige blootstelling aan zonlicht spelen doorgaans een belangrijke rol.
Soorten huidoneffenheden
Steelwratjes
Steelwratjes zijn huidkleurige wratjes ze worden ook wel fibromen genoemd. Ze komen voornamelijk voor in de hals, onder oksels en op de romp.
Couperose
Bij couperose zijn er meerdere uitgezette rode bloedvaatjes te zien in het gezicht.
Spider naevus
Een spinvormig bloedvaatje is een plaatselijke verwijding van een klein huidvaatje. Hierbij zie je een rood speldenknopje, waaruit kleine bloevaatjes uitlopen als kleine spinnenpootjes.
Cherry angioma
Cherry angiomen worden ook wel kersenwratjes of bloedblaasjes genoemd. Het zijn kleine, rode of paarse huidbultjes of puntjes die ontstaan door ophoping van bloedvaten dicht onder het huidoppervlak.
Verruca seborrhoica
Verruca seborrhoica is ook wel bekend als ouderdomswratten. Het zijn goedaardige huidtumoren die ontstaan door de ophoping van oude huidcellen. Ze verschijnen meestal als licht verhoogde, ruwe plekken op de huid, vaak met een wratachtig of korstachtig oppervlak.
Lentigo solaris
Een lentigo solaris is een pigmentvlek door zonbeschadiging. Het kunnen donkerbruine tot zwarte vlekken op de huid zijn, die ontstaan door langdurige blootstelling aan de zon. Ze worden veroorzaakt door een toename van melanineproductie en komen vooral voor op het gezicht, de hals en de handen.
Dermatosis papulosa nigra
Dermatosis papulosa nigra zien eruit als kleine, donkerbruine tot zwarte wratachtige bultjes. Ze komen voornamelijk voor bij mensen met een donkere huidskleur en zijn meestal te zien op het gezicht en de nek. Ze worden veroorzaakt door een toename van de hoeveelheid pigment in de huid.
Syringomen
Syringomen zijn goedaardige bultjes vanuit de zweetklier afvoergang. Ze verschijnen meestal als kleine, stevige, huidkleurige bultjes rondom de ogen.
Xanthelasma
Xanthelasma zijn gele of witte vetophopingen die zich onder de huid vormen, meestal rond de ogen. Ze worden veroorzaakt door een abnormale ophoping van cholesterol en komen vaak voor bij mensen met een hoog cholesterolgehalte of een genetische aanleg.
Talgklierhyperplasieën
Bij talgklierhyperplasieën zie je een zichtbare vergroting van de talgklier. Ze zien eruit als kleine, stevige bultjes op de huid met in het centrum een deukje. Ze kunnen variëren in grootte.
Actinische keratosen
Actinische keratosen zijn ruwe, schilferige plekken op de huid die ontstaan door langdurige blootstelling aan de zon. Ze worden beschouwd als een voorstadium van huidkanker en kunnen variëren in grootte, kleur en textuur, vaak voorkomend op delen van de huid die veel zonlicht hebben gekregen, zoals het gezicht, de handen, de armen en de nek.
Gerstekorrels
Gerstekorrels worden ook wel milia's genoemd. Het zijn kleine harde witte bultjes die op de huid verschijnen. Ze ontstaan doordat dode huidcellen en talg vast komen te zitten in de poriën van de huid. Gerstekorrels komen vaak voor rond de ogen, neus en wangen.
Veelgestelde vragen over huidoneffenheden
Kan ik zelf huidoneffenheden verwijderen?
Tijdens het intakegesprek wordt het plekje of meerdere plekjes beoordeeld, bespreken we je medische achtergrond, huidverzorging en persoonlijke wensen. Aan de hand hiervan wordt een behandelplan opgesteld. Bij twijfel verwijs ik je door naar de huisarts. Wanneer de huisarts de plekje(s) heeft onderzocht is het alsnog mogelijk om deze met een schriftelijke verwijzing van de huisarts te laten verwijderen door de huidtherapeut.
Is het normaal om veel goedaardige huidoneffenheden te hebben?
De hoeveelheid goedaardige huidoneffenheden die iemand heeft, kan sterk variëren afhankelijk van factoren zoals genen, leeftijd, huidtype en blootstelling aan de zon. Sommige mensen hebben van nature meer huidoneffenheden dan anderen, terwijl anderen er maar een paar hebben.
Hoewel het normaal is om een aantal goedaardige huidoneffenheden te hebben, is het belangrijk om eventuele veranderingen in grootte, vorm, kleur of symptomen van huidoneffenheden op te merken en deze te laten controleren. Het regelmatig controleren van je huid op verdachte plekjes kan helpen bij het vroegtijdig opsporen van huidkanker of andere huidproblemen.