Wave
de huidblog

Skincare tips van influencers: Schadelijk of zinvol voor jongeren?

21 juni 2024

Influencers spelen een grote rol in het dagelijks leven van kinderen en tieners. Instagram, TikTok en YouTube zijn niet alleen plekken om in contact te blijven met vrienden, maar ook om de nieuwste trends en adviezen op het gebied van onder andere huidverzorging te ontdekken. Influencers delen enthousiast hun skincare routines en favoriete producten, wat jongeren inspireert om deze uit te proberen.

Een kritische blik op skincare influencers

Als huidtherapeut zie ik steeds vaker dat jongeren hun huidverzorgingsroutines rechtstreeks overnemen van influencers, zonder kritische afweging. Het is zorgelijk om te zien dat zelfs hele jonge kinderen, soms rond de acht jaar oud, al actief huidproducten promoten. Hoewel er waardevolle tips tussen kunnen zitten, kan het gebruik van te veel producten of het verkeerd toepassen van adviezen ongewenste huidproblemen veroorzaken. De vraag is dan ook: zijn deze skincare tips van influencers echt zo zinvol, of brengen ze meer kwaad dan goed?

Waarom is het belangrijk om goed voor de jonge huid te zorgen?

Om te begrijpen hoe de huid van kinderen en tieners het beste verzorgd kan worden, is het belangrijk om te weten hoe hun huid verschilt van die van volwassenen. De huid van baby’s is bijvoorbeeld dunner en beter doorlaatbaar dan die van volwassenen, dit maakt hun huid gevoeliger voor irritaties en infecties. Maar hoe zit het met oudere kinderen en tieners?

Wat verandert er precies?

Uit onderzoek is gebleken dat de soorten bacteriën op je huid veranderen naarmate je ouder wordt. Bij jonge kinderen komen meer streptokokken op de huid en staphylococcus aureus in de neusholtes voor dan bij volwassenen. Naarmate kinderen ouder worden, verschijnen er meer bacteriën zoals cutibacterium acnes, corynebacterium en schimmels zoals malassezia, die typisch zijn voor de huid van volwassenen.

Wat betekent dit voor de jonge huid?

Een gezonde huid heeft een sterke beschermlaag die voorkomt dat je huid uitdroogt en dat er infecties ontstaan. De huid van kinderen is nog in ontwikkeling en is anders dan de huid van volwassenen. Omdat de bacteriesamenstelling op de huid van kinderen anders is, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met huidverzorgingsproducten.

Waarom is voorzichtigheid belangrijk?

Streptokokken en staphylococcus aureus bacteriën behoren tot de normale huidflora, maar als huidverzorgingsproducten de huidbarrière beschadigen, kunnen deze ziekmakende (pathogene) bacteriën makkelijker de huid binnendringen en leiden tot verschillende huidproblemen zoals ontstekingen en infecties.

Daarnaast is het goed om te beseffen dat veel huidverzorgingsproducten gericht zijn op huidveroudering, wat natuurlijk nog niet speelt bij kinderen en tieners. Ook zijn huidproducten vaak voor specifieke huidproblemen zoals acne. Maar als je kind of tiener hier geen last van heeft, zijn deze producten niet nodig. Deze producten bevatten meestal zuren die bij onjuist gebruik voor huidirritatie kunnen zorgen.

Welke huidproblemen kunnen ontstaan door te veel of verkeerd gebruik van huidproducten

Acne en Puistjes

Ongeschikte producten kunnen poriën verstoppen, wat acne en ontstekingen veroorzaakt. Reinigers met ongewenste ingrediënten kunnen de huid irriteren en uitdrogen, wat de talgproductie stimuleert en puistjes en mee-eters verergert.

Droge Huid

Overmatig gebruik van exfolianten zoals salicylzuur of te vaak scrubben kan de huidbarrière beschadigen, waardoor de huid droog en schilferig wordt.

Irritatie en Roodheid

Geparfumeerde producten en sterke ingrediënten zoals retinol kunnen roodheid, jeuk en allergische reacties veroorzaken, wat leidt tot een geïrriteerde en rode huid.

Eczeem

Uitdrogende producten of producten met parfum kunnen eczeem uitlokken, wat resulteert in rode, jeukende en ontstoken plekken.

Welke huidverzorging is dan wel geschikt?

Kinderen en jongeren met een mooie, egale huid hebben vaak weinig nodig om hun huid gezond te houden. Toch kan het voorkomen dat een jongere last krijgt van een droge huid of puistjes, dan kan het nodig zijn om gebruik te maken van producten met actieve ingrediënten. Maar zelfs dan is een uitgebreide huidverzorgingsroutine meestal niet nodig.

De belangrijkste stap in de huidverzorging voor jongeren en kinderen is het gebruik van een zonnebrandcrème met minstens SPF 30. Regelmatig verbranden op jonge leeftijd verhoogt namelijk de kans op huidkanker later in het leven. Bescherming tegen de zon is daarom essentieel, ongeacht het seizoen. In de winter kan een droge huid extra aandacht nodig hebben. Een milde, hydraterende crème kan dan uitkomst bieden. Kies voor producten zonder irriterende stoffen zoals parfum en alcohol.

Wanneer een kind of jongere te maken krijgt met hardnekkige huidproblemen zoals acne of eczeem is het raadzaam om professioneel advies te vragen bij bijvoorbeeld een dermatoloog of huidtherapeut. Zij kunnen hierbij de juiste adviezen en behandeling geven.

De rol van ouders en huidverzorging

Het is voor ouders belangrijk om zich bewust te zijn van deze invloeden, praat met je kinderen over de invloed van influencers op hun huidverzorgingskeuzes. Wat vaak ontbreekt is essentiële kennis over hoe deze producten veilig en effectief gebruikt moeten worden. Social media brengt niet alleen maar risico's met zich mee, er zijn ook positieve aspecten. Platforms kunnen educatieve content bieden over huidverzorging en dermatologie, mits deze informatie afkomstig is van betrouwbare bronnen zoals dermatologen en huidtherapeuten. Het is belangrijk om kinderen te leren hoe ze betrouwbare informatie kunnen onderscheiden. Zorg ervoor dat je goed onderzoek doet en overweegt of het echt geschikt is voor de jongere huid.

Referenties

Block, R. (2024). Tween skin care mishaps via misinformation on social media. Dermatology Times, 45(03).

NOS. (2024). Steeds meer jongeren met huidklachten door overmatig gebruik van huidproducten.

Park J, Schwardt NH, Jo JH, et al. (2022). Shifts in the skin bacterial and fungal communities of healthy children transitioning through puberty. Journal of Investigative Dermatology, 142(1), 212-219.

Stamatas, G. N., Roux, P.-F., Boireau-Adamezyk, E., Lboukili, I., & Oddos, T. (2023). Skin maturation from birth to 10 years of age: Structure, function, composition, and microbiome. Experimental Dermatology, 32, 1420-1429.

Jane Overmars - Huidtherapeut
geschreven door
Huidtherapeut Jane Overmars

Als huidtherapeut ben ik gedreven om mijn expertise over de huid met jou te delen. Ontdek waardevolle tips en inzichten die je helpen om de gezondheid van je huid te verbeteren.