Wave
de huidblog

Herstel na een keizersnede: Verbeter je litteken met huidtherapie

21 februari 2025

Na de geboorte van je kindje via een keizersnede blijft er een litteken achter dat symbool staat voor de bijzondere weg die je hebt afgelegd om je kindje op de wereld te zetten. Hoewel een litteken een normaal onderdeel is van het genezingsproces, kan het litteken ongemakken geven. Het kan bijvoorbeeld pijn doen, jeuken, strak aanvoelen, of eruitzien als een ingetrokken of juist verdikt rood/paars litteken. Veel vrouwen denken dat hier niks aan te doen is en het erbij hoort, gelukkig zijn er verschillende behandelopties om de littekengenezing te ondersteunen en verbeteren.

Wat kun je zelf doen?

Neem je rust

Het herstel na een keizersnede duurt minimaal zes weken, waarin zwaar tillen en intensief huishoudelijk werk wordt afgeraden. Misschien kun je naast je partner ook familie of vrienden vragen om je te ondersteunen de eerste tijd.

Balans tussen rust en beweging

Het is belangrijk om rust te nemen, maar daarnaast ook te bewegen. Dit helpt het litteken soepel te houden en vermindert de kans op verklevingen. Houd er wel rekening mee dat het litteken de eerste 6 weken kwetsbaar is, vermijd daarom zware inspanningen.

Houd je litteken soepel

Doordat je huid beschadigd is, kan deze moeilijker vocht vasthouden. Dit resulteert in verergering van klachten. Om uitdroging van je litteken te voorkomen is het goed om het litteken te verzorgen met een olie of crème, bijvoorbeeld een littekencrème. Hiermee kun je starten nadat de wond is gesloten, een arts of huidtherapeut kan je advies geven over een goede littekencrème.

Bescherm je litteken tegen de zon

Zonlicht kan littekens donkerder maken. Blijf uit de zon, bedek het litteken of smeer zonnebrandcrème met minstens een beschermingsfactor van SPF 30. Breng dit elke 2 uur opnieuw aan of na zwemmen of zweten.

Wat kan een huidtherapeut doen?

Een huidtherapeut is gespecialiseerd in het verbeteren van littekens, zoals die van een keizersnede. Tijdens een eerste consult bekijkt de huidtherapeut het litteken en bespreekt jouw klachten, wensen en verwachtingen. Op basis daarvan wordt bekeken of een behandeling mogelijk is en wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld.

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor keizersnede littekens. Littekenmassage kan helpen om verklevingen los te maken en de doorbloeding te verbeteren, wat het litteken soepeler maakt. Dit kan ook met cupping, hierbij wordt de huid vacuüm gezogen met een cup en gemasseerd. Microneedling is een techniek waarbij met een vibrerende pen met kleine naaldjes microkanaaltjes in de huid worden gemaakt. Hierdoor worden verschillende processen in de huid gestimuleerd. Dit helpt om het litteken egaler te maken en de kleur te verbeteren. Siliconenpleisters kunnen worden gebruikt zodra de wond genezen is. Ze beschermen de huid, voorkomen vochtverlies en kunnen er voor zorgen dat jeuk en het uiterlijk van een litteken verbeteren.

Blijf er niet mee rondlopen

Met de juiste verzorging en behandeling kun je blijvende littekenproblemen voorkomen. Zelfs als je keizersnede al jaren geleden heeft plaatsgevonden en je nog klachten ervaart, is het mogelijk dat behandeling verbetering geeft aan het litteken. Ervaar je ongemak van je litteken? Overweeg dan om advies in te winnen bij een arts, specialist of huidtherapeut.

Jane Overmars - Huidtherapeut
geschreven door
Huidtherapeut Jane Overmars

Als huidtherapeut ben ik gedreven om mijn expertise over de huid met jou te delen. Ontdek waardevolle tips en inzichten die je helpen om de gezondheid van je huid te verbeteren.